physicscatalyst.com logo






Class 10 Metals and Non Metals Important questions-6


In this page we have Important Questions for Class 10 Metals and Non Metals -6 . Hope you like them and do not forget to like , social shar and comment at the end of the page.

Multiple Choice Questions:


1) The percentage of lead pencil is:
a)Zero
b)20
c)80
d)70
2) Which of the following metals occur in their pure state?
a)Copper
b)Iron
c)Zinc
d)Gold


3) Silicone is used in
a)Solar energy devices
b)Semiconductors
c)Transistors
d)All of these
4) Which of the following is a noble metal?
a)Copper
b)Iron
c)Gold
d)Aluminum

5) When a metal is added to dilute HCI solution, there is no evolution of gas. Metal is
a)K
b)Na
c)Ag
d)Zn

6) Removal of impurities from ore is known as
a)Crushing and grinding
b)Concentration of ore
c)Calcinations
d)Roasting

7) Concentrated sulphuric acid acts as:
a)Oxidizing agent
b)Dehydrating agent
c)Both
d)None of these

8) Forth floatation method is used for the concentration of
a)Oxide ores
b)Sulphide ores
c)Sulphate ores
d)Halide ores

9) Nature of SO2 is:
a)Basic
b)Acidic
c)Amphoteric
d)Neutral

10) Heating of concentrated ore in absence of air for conversion into oxide ore is known as
a)Roasting
b)Calcinations
c)Reduction
d)None of these

11) Which of the following metal will not displace hydrogen from steam, dilute acids and alkalies?
a)Iron
b)Zinc
c)Mercury
d)Calcium

12) Which reducing agent is used in chemical reduction
a)C
b)CO
c)AI
d)None of these

13) What is anode mud
a)Fan of anode
b)Metal of anode
c)Impurities collected at anode in electrolysis during purification of metals
d)All of these

14) When a non- metal reacts with chlorine, it forms
a)An ionic chloride
b)A covalent chloride
c)A tetrachloride
d)A dichloride

15) Which f the following methods are suitable for preventing an iron frying pan from rusting?
a)Applying grease
b)Applying paint
c)Applying a coating of zinc
d)All of the above

16) Out of the following, which cannot be obtained by electrolysis of aqueous solution of the salt?
a)Ag
b)Mg
c)Cu
d)Cr

17) Aluminum is used in thermite welding because
a)Aluminum is a light metal
b)Aluminum has more affinity for oxygen
c)Aluminum is a strong oxidizing agent
d)Aluminum is a reactive metal

18) Which of the following process is used for the concentration of Bauxite (AI2O3. 2H2O)?
a)Forth floatation
b)Leaching
c)Liquation
d)Magnetic separation

19) The best malleable metal is
a)Aluminum
b)Silver
c)Gold
d)Lead

20) The process of extraction of metal from its ores, is known as
a)Concentration
b)Calcination
c)Purification
d)Metallurgy

21) Which is used as catalyst in Haber’s process?
a)Cr
b)AI
c)Ni
d)Fe

22) The process to heat the ore in the presence of excess supply of air below its melting point is called
a)Roasting
b)Calcination
c)Smelting
d)Liquation

23) Stainless steel is usually made by alloying iron with:
a)Fe and Cu
b)Cu and Cr
c)Cu ad Ni
d)Cr and Ni

24) Which of the following metals constitutes the alloys magnalium
a)Al, Cu
b)Al, Fe
c)Al, Mg
d)Al, Mn

25) One of the constituents of amalgam is
a)Aluminum
b)Copper
c)Iron
d)Mercury

26) German silver is an alloy of:
a)Copper
b)Magnesium
c)Lead
d)Iron

27) The white phosphorus is stored
a)In air
b)Under water
c)Under kerosene
d)Under CS2

28) Bronze is an alloy of copper and:
a)Tin
b)Aluminum
c)Zinc
d)Lead

29) The chief ore of aluminum is
a)Bauxite
b)Cryolite
c)Alunite
d)Feldspar

30) Formula of magnetite is
a)Fe2O3
b)FeS2
c)FeCO3
d)Fe3O4



ANSWERS
1) a
2) d
3) d
4) c
5) c
6) b
7) c
8) b
9) b
10) b
11) c
12) d
13) c
14) b
15) c
16) b
17) b
18) b
19) c
20) d
21) d
22) a
23) d
24) c
25) d
26) a
27) b
28) a
29) a
30) d


Go Back to Class 10 Maths Home page Go Back to Class 10 Science Home page




link to us