physicscatalyst.com logo







Important Questions for Class 6 Science Electricity -2



In this page we have Important Questions for Class 6 Science Electricity -2 . Hope you like them and do not forget to like , social share and comment at the end of the page.
Question 1
 What will happen if you join the two terminals of a cell without connecting them through a switch or a bulb?

(a) There will be no impact to cell
(b) The chemicals in the electric cell get used up slowly and cell will produce electricity longer
(c) The chemicals in the electric cell get used up very fast and the cell will no longer produce electric current. It will stop working.
d) None of these


Question 2
Which is of these are insulators?

(a) Seawater
(b) Distilled water
(c) Tap water
(d) None of these


Question 3
 A simple device that is used to either break or complete the electric circuit?

(a) Switch
(b) Terminal
(c) Current
(d) Conductor

Question 4
 What is false of electric cell?
(a) Chemical energy is converted into electrical energy
(b) It has a neutral terminal
(c) It has a Positive Terminal
(d) It has a Negative Terminal


Question 5
 Which one of the following statement is false?
(a) Eraser is a bad conductor of electricity.
(b) Metals are good conductor of electricity.
(c) Our body is a good conductor of electricity.
(d) Plastic is a good conductor of electricity


Question 6

(p)A
(u) Electric cell
(q)B
(v)bulb
(r)C
(w)Switch
(a) P -> W, Q ->U, R-> V
(b) P -> U, Q ->V, R-> W
(c) P -> W, Q ->V, R->U
(d) None of these

Question 7
What is the direction of current flow?
a) + terminal of cell -> Switch -> Bulb -> - terminal of cell
b) - terminal of cell -> Switch -> Bulb -> +terminal of cell
c) + terminal of cell ->  - terminal of cell -> bulb  -> switch
d) None of these

Question 8
 Materials which allow current to pass through them easily are called?

(a) Insulators
(b) Conductors
(c) Switch
(d) Battery


Question 9
Materials that do not allow electric current to pass through them ?

(a) Insulators
(b) Conductors
(c) Switch
(d) Battery



Question 9
Which one of the following will allow electric current to pass through?

(a) Eraser
(b) Matchstick
(c) Plastic comb
(d) Iron Nail


Question 10  
In an electric bulb, light is produced due to
(a) The glass case of the bulb
(b) The gas inside the bulb
(c) the thick wires supporting the filament
(d) the thin filament
Question 11:
Match the column

(p)X
(a)Terminals
(q)Y
(b)Filaments
(r)Z
(c)Electric bulb
(a) P -> A, Q ->B, R-> C
(b) P -> B, Q ->C, R-> A
(c) P -> C, Q ->B, R->A
(d) None of these
Question 12
In the below arrangement, the bulb will not glow, if it is connected to

a) copper wire
b) metal clip
c) steel spoon
d) Plastic
Question 13:

Which is of these is true
a) If the first bulb filament is broken, the second bulb will still glow
b) If the second bulb filament is broken, the first bulb will still glow
c) Both the bulb will glow even if one of the bulb filament is broken
d) Neither of the bulb will glow

Question  14

In the above diagram, the switch is moved to On position
a) Bulb A will glow first
b) Bulb B will glow first
c) Bulb C will be glow first
d) All the bulb will glow together
Answer:
1: (c)
2: (b)
3: (a)
4: (b)
5: (d)
6: (a)
7: (a)
8: (b)
9: (a)
10: (d)
11: (b)
12: (d)
13: (d) As the complete electric circuit is not created
14: (d)

Download this assignment as pdf
Go Back to Class 6 Maths Home page Go Back to Class 6 Science Home page




link to us