physicscatalyst.com logo



Important Questions for Pattern in Mathematics




In this page we have Worksheet for Pattern in Mathematics. Hope you like them and do not forget to like , social share and comment at the end of the page.

Multiple Choice Questions


1. If you start with a number 2 and keep adding 2 to it, Then sequence formed will be of ?
A) Even numbers
B) Odd numbers
C) Prime numbers
D) Square numbers

2. Which of the following is a triangular number?
A) 8
B) 16
C) 19
D) 15

3. What is the next number in the sequence 1, 4, 9, 16,25?
A) 18
B) 20
C) 36
D) 30

5. How many sides does a octagon have?
A) 5
B) 6
C) 7
D) 8

6. How many sides does a pentagon have?
A) 5
B) 6
C) 7
D) 8

7. Number ______ is both a triangular number and a square number?
A) 25
B) 36
C) 49
D) 64

8. Which of the following are hexagonal numbers?
A) 1, 3, 6, 10
B) 1, 4, 9, 16
C) 1, 7, 19, 37,61
D) 1, 7, 19, 37,67

9. Which are triangular numbers?
A) 1, 3, 6, 10
B) 1, 4, 9, 16
C) 1, 8, 27, 64
D) 2, 4, 6, 8

10. Which numbers are square numbers?
A) 1, 3, 6, 10
B) 1, 4, 9, 16
C) 1, 7, 19, 37
D) 1, 8, 27, 64

11. What sequence do you get when you start with 1 and keep adding 2?
A) Even numbers
B) Odd numbers
C) Prime numbers
D) Triangular numbers

12. Which sequence follows the power of 2?
A) 2,4,6,8..
B) 1,4,9,16
C) 1,3,5,7
D) 1, 2, 4, 8

13. What is the missing term in the sequence 1, 4, 9, 16, 25, ?
A) 36
B) 20
C) 30
D) 27

14. The sequence 1, 3, 6, 10, 15,21 is called:
A) Square numbers
B) Cubic numbers
C) Triangular numbers
D) Hexagonal numbers

15. The sequence 1, 3, 9, 27, 81 is called:
A) Power of 2
B) Cubic numbers
C) Power of 3
D) counting numbers

16. If you add odd numbers successively starting with 1, which sequence do you get?
A) Prime numbers
B) Square numbers
C) Even numbers
D) Triangular numbers

17. The sequence 1, 7, 19, 37,61 is called:
A) Hexagonal numbers
B) Square numbers
C) Cubic numbers
D) Triangular numbers

18. The sequence 1, 8, 27, 64 is called:
A) Triangular numbers
B) Square numbers
C) Cubic numbers
D) Triangular numbers

19. What is the missing term in the sequence 1, 3, 6, ?, 15?
A) 8
B) 10
C) 12
D) 14

20. What is the sum of the first seven odd numbers?
A) 15
B) 25
C) 49
D) 10

Answer

1. Answer: A
2. Answer: D
3. Answer: C
5. Answer: D
6. Answer: A
7. Answer: B
8. Answer: C
9. Answer: A
10. Answer: B
11.Answer: B
12. Answer: D
13. Answer: A
14. Answer: C
15. Answer: C
16. Answer: B
17 Answer: A
18. Answer: C
19. Answer: B
20.Answer: C

Match the column

Short Answer type


1. What is the next number in the sequence 11, 22, 33, 44?
Answer: 55 (Add 11 to the previous number)

2. Identify the rule for the sequence 5, 10, 15, 20.
Answer: Add 5 to the previous number or all numbers are multiples of 5

3. What is the next number in the sequence 2, 8, 14, 20?
Answer: 26 (Add 6 to the previous number)

4. Write the next three terms in the sequence 3, 8, 13, 18.
Answer: 23, 28, 33 (Add 5 each time)


5. Which sequence do you get when you start with 2 and keep adding 2 (even numbers)?
Answer: 2, 4, 6, 8, 10 the sequence of even numbers

6. What is the fourth shape in a pattern starting with a triangle where the number of sides increases by one with each shape?
Answer: Hexagon (after triangle (3 sides), quadrilateral (4 sides), pentagon (5 sides), the fourth shape has 6 sides)

7. How many sides does the fifth shape in the sequence have if the pattern starts with a triangle?
Answer: 7 sides (Heptagon)

8. What is the seventh number in the sequence 5, 10, 15, 20...?
Answer: 35 (adding 5 each time)

9. Create a pattern using the rule "add 5 to the previous number" starting with 2.
Answer: 2, 7, 12, 17, 22 (add 5 each time)

10. If the pattern is 1, 3, 5, 7, what is the 10th number?
Answer: 19 (sequence of odd numbers)

11. What is the rule in the sequence 100, 110, 120, 130...?
Answer: Add 10 from the previous number


12.Fill in the blanks
(i)1 + 2 + 3 + 4 + 5 + 6 + __ + 4 + 3 + 2 + 1 = __
(ii) 1 + 3 + 5 + __ + 9 + 11 = __

Answer
(i)1 + 2 + 3 + 4 + 5 + 6 + 5 + 4 + 3 + 2 + 1 = 36
(ii) 1 + 3 + 5 + 7 + 9 + 11 = 36


13. What happens when you start to add up hexagonal numbers, i.e., take 1, 1 + 7, 1 + 7 + 19, 1 + 7 + 19 + 37, … ? Which sequence do you get? Can you explain it
using a picture of a cube?

Answer: 1, 8, 27, 64, ………We get cube numbers.





Class 6 Maths Class 6 Science

Practice Question

Question 1 What is $\frac {1}{2} + \frac {3}{4}$ ?
A)$\frac {5}{4}$
B)$\frac {1}{4}$
C)$1$
D)$\frac {4}{5}$
Question 2 Pinhole camera produces an ?
A)An erect and small image
B)an Inverted and small image
C)An inverted and enlarged image
D)None of the above



Latest Updates
Classification of Elements JEE MCQ

Chemical Equilibrium Class 11 MCQ

Redox Reactions JEE Main MCQ

Chemical Equilibrium Class 11 MCQ

Chemical Thermodynamics JEE Advanced MCQ