physicscatalyst.com logo



Practice Worksheets for Class 6 Science Chapter 1 Food: Where does it come from




In this page we have Worksheets for Class 6 Science Chapter 1 Food: Where does it come from . Hope you like them and do not forget to like , social share and comment at the end of the page.

Multiple Choice Questions

Question 1
What are not the ingredients of preparing Chicken curry?
(a) Chicken
(b) spice
(c) oil
(d) Pumpkin
Question 2
Which of the following is NOT an ingredient for preparing Dal?
(a) Pulses
(b) Kerosene
(c) Oil or Ghee
(d) Salt
Question 3
Which one of the following is not a omnivore animal?
(a) Tiger
(b) Human
(c) Bear
(d) Cockroach
Question 4
Materials required to prepare a food item are called
(a) Nutrients
(b) Ingredients
(c) Nourishments
(d) Minerals
Question 5
Which of the following is not a plant whose root is edible?
(a) carrot
(b) radish
(c) turnip
(d) potato
Question 6
The animals which eat only small animals are called
(a) Herbivores
(b) Carnivores
(c) Omnivores
(d) Insectivores
Question 7
Humans are
(a) Carnivores
(b) Herbivores
(c) Omnivores
(d) None of these

Question 8
The part of a banana plant not used as food is ______
(a) flower
(b) fruit
(c) stem
(d) root
Question 9
Animals which eat both animals flesh as well as plants are called ______
(a) Carnivores
(b) Herbivores
(c) Omnivores
(d) None of these
Question 10
Which of the following gives eggs?
(a) Duck
(b) Cow
(c) Goat
(d) Donkey
Question 11
Kidney beans, grams, urad dal are rich in _______
(a) spices
(b) Ingredients
(c) Nourishments
(d) Proteins
Question 12
Edible part in Lettuce and Spinach is _______
(a)Stem
(b)Roots
(c)Leaf
(d)Seeds
Question 13
Match the following
Ingredients
Source
(P) Maida
(A) Animals
(Q) Chicken
(B) plants
(R) Water
(C) Lakes
(a)P -> B, Q->A, C ->C
(b)P -> A, Q->B, C ->C
(c)P -> C, Q->A, C ->B
(d)P -> C, Q->B, C ->A
Question 14
Which one of the following is a carnivore animal?
(a) Sparrow
(b) Owl
(c) Parrot
(d) Cow



Answers:
1: (d)
2: (b)
3: (a)
4: (b)
5: (d)
6: (b)
7: (c)
8: (d)
9: (c)
10:(a)
11: (d)
12: (c)
13: (a)
14:(b)

Download this assignment as pdf
link to this page by copying the following text
Also Read




Reference Books for class 6

Practicing make students fluent in their concept. Help your child practice math using our Class 6 Maths worksheets (Kindle Edition)
You can use this ebook on PC, tablet, mobile devices by using Free Kindle Reading Apps for android and ios.
Given below are the links of some of the reference books for class 6 science and class 6 math.

  1. Science Foundation Course For JEE/NEET/NSO/Olympiad - Class 6
  2. Science for Class 6
  3. Mathematics Foundation Course For JEE/IMO/Olympiad - Class 6
  4. Mathematics for class 6 by R S Aggarwal

You can use above books for extra knowledge and practicing different questions.



Class 6 Maths Class 6 Science

Practice Question

Question 1 What is $\frac {1}{2} + \frac {3}{4}$ ?
A)$\frac {5}{4}$
B)$\frac {1}{4}$
C)$1$
D)$\frac {4}{5}$
Question 2 Pinhole camera produces an ?
A)An erect and small image
B)an Inverted and small image
C)An inverted and enlarged image
D)None of the above






Note to our visitors :-

Thanks for visiting our website.
DISCLOSURE: THIS PAGE MAY CONTAIN AFFILIATE LINKS, MEANING I GET A COMMISSION IF YOU DECIDE TO MAKE A PURCHASE THROUGH MY LINKS, AT NO COST TO YOU. PLEASE READ MY DISCLOSURE FOR MORE INFO.