physicscatalyst.com logo



Practice Worksheets for Class 6 Science Chapter 1 Food: Where does it come from




In this page we have Worksheets for Class 6 Science Chapter 1 Food: Where does it come from. Free download for this worksheet is available at the end of this page. You can practice this worksheet for better grade and testing the concept you have learned. We have also provided answers to the questions in this assignment.

Class 6 Science Chapter 1 Worksheet (Questions)

Multiple Choice Questions (MCQs)

Question 1
What are not the ingredients of preparing Chicken curry?
(a) Chicken
(b) spice
(c) oil
(d) Pumpkin
Question 2
Which of the following is NOT an ingredient for preparing Dal?
(a) Pulses
(b) Kerosene
(c) Oil or Ghee
(d) Salt
Question 3
Which one of the following is not a omnivore animal?
(a) Tiger
(b) Human
(c) Bear
(d) Cockroach
Question 4
Materials required to prepare a food item are called
(a) Nutrients
(b) Ingredients
(c) Nourishments
(d) Minerals
Question 5
Which of the following is not a plant whose root is edible?
(a) carrot
(b) radish
(c) turnip
(d) potato
Question 6
The animals which eat only small animals are called
(a) Herbivores
(b) Carnivores
(c) Omnivores
(d) Insectivores
Question 7
Humans are
(a) Carnivores
(b) Herbivores
(c) Omnivores
(d) None of these

Question 8
The part of a banana plant not used as food is ______
(a) flower
(b) fruit
(c) stem
(d) root
Question 9
Animals which eat both animals flesh as well as plants are called ______
(a) Carnivores
(b) Herbivores
(c) Omnivores
(d) None of these
Question 10
Which of the following gives eggs?
(a) Duck
(b) Cow
(c) Goat
(d) Donkey
Question 11
Kidney beans, grams, urad dal are rich in _______
(a) spices
(b) Ingredients
(c) Nourishments
(d) Proteins
Question 12
Edible part in Lettuce and Spinach is _______
(a)Stem
(b)Roots
(c)Leaf
(d)Seeds
Question 13
Match the following
Ingredients
Source
(P) Maida
(A) Animals
(Q) Chicken
(B) plants
(R) Water
(C) Lakes
(a)P -> B, Q->A, C ->C
(b)P -> A, Q->B, C ->C
(c)P -> C, Q->A, C ->B
(d)P -> C, Q->B, C ->A
Question 14
Which one of the following is a carnivore animal?
(a) Sparrow
(b) Owl
(c) Parrot
(d) Cow



Answers:
1: (d)
2: (b)
3: (a)
4: (b)
5: (d)
6: (b)
7: (c)
8: (d)
9: (c)
10:(a)
11: (d)
12: (c)
13: (a)
14:(b)

FILL IN THE BLANKS. [1 mark each]

(a) ____ are required to prepare any dish.
(b) Giraffe is a ____ because it eats only plants.
(c)Clove is _____part of plant.
(d)We eat both leaves and oil of _____plant.
(e)Curd is made from ____
Ans:
(a) Ingredient
(b) Herbivore
(c) Bud
(d) Mustard
(e) milk

STATE THE FOLLOWING AS TRUE OR FALSE:[1 mark each]

a. Food is required only by the human beings.
b. Carnivores feed on both plants and animals.
c. Yogurt is a milk product.
d. All plants are edible.
e. Cauliflower is the leaf of the plant.
Ans.
a. False
b. False
c. True
d. False
e. False

SHORT ANSWER TYPE QUESTIONS. [1 mark]

a. What are omnivores?
b. Name one veg dish of your choice, and list three of its ingredients.
c. Recall two food that you get from animal sources.
d. List the parts of banana that is edible by humans.
e. Who are called non-vegetarian people?
Ans.
a. Omnivores are organisms eating both plants and animals.
b. Aloo paratha. Potato, flour, oil/spices.
c. Meat, egg
d. Fruit and flower
e. Non-vegetarian are the ones who consumes egg, fish and meat. (the animal source of food)


Download this assignment as pdf
link to this page by copying the following text
Also Read




Search Our Website





Class 6 Maths Class 6 Science

Practice Question

Question 1 What is $\frac {1}{2} + \frac {3}{4}$ ?
A)$\frac {5}{4}$
B)$\frac {1}{4}$
C)$1$
D)$\frac {4}{5}$
Question 2 Pinhole camera produces an ?
A)An erect and small image
B)an Inverted and small image
C)An inverted and enlarged image
D)None of the above