physicscatalyst.com logo






Class 10 Acid base and Salts Important questions-2


In this page we have Important Questions for Class 10 Acid Base and Salts -2 . Hope you like them and do not forget to like , social shar and comment at the end of the page.

Multiple Choice questions



Question 1

When a solution of an acid contains larger amount of acid, it is said to be-

(a) Dilute                                   
(b) concentrated

(c)Monobasic                          
(d) polybasic

Question 2

Metals like sodium, potassium and calcium react with an acid to liberate-

(a) CO2                                       
(b) NH3

(c)O2                                       
(d)H2

Question 3

Which of the following is a weak acid?

(a) sulphuric acid                        
(b) hydrochloric acid

(c) acetic acid                          
 (d) nitric acid

Question 4

The chemical formula of baking soda is

(a)Na2Co3                                 
(b) Na2Co3.10H2O

(c) NaHCO3                             
(d) NaOH

Question 5

Which of the following phenomena occur, when a small amount of acid is added to water?

(a) ionization

(b) Neutralization

(c) Dilution

( d) Salt formation

Question 6

Salt form during reaction of sulphuric acid with copper

(a)Na2SO4                                       
(b) CuSO4

(c) K2SO4                                      
(d) NH4CI

Question 7

CuSO4. K2SO4   is

(a)acid salt                                  
(b) a mixed salt

(c) normal salt                            
(d) double salt

Question 8

The acid present in vinegar

(a)citric acid                             
(b) tartaric acid

(c) ascorbic acid                      
(d) acetic acid

Question 9

Acid reacts with---------- of metals to form salt and water.

(a)hydroxide                              
(b) carbonates

(c) oxides                                    
(d) sulphides

Question 10

Which of these bases is not an alkali?

(a)NaOH                                        
(b) NH4OH

(c) AI (OH)3                                
(d) all of the are  alkalies


Question 11

Which substance is used to purify water—

(a)Ammonium chloride                      
(b) copper sulphate

(c) chlorine                                       
(d) none of these

Question 12

H3PO4 is the example of-

(a)hydracids                               
(b) organic acid

(c) oxyacid                                
(d) salt

Question 13

To protect tooth decay we are advised to brush our teeth regularly. The nature of the tooth paste commonly used is

(a) acidic

(b) neutral

(c) basic

(d) corrosive

Question 14

Which of the following substance will not give carbon dioxide on treatment with dilute acid?

(a)Marble

(b)Limestone

(c) Baking soda

(d)Lime


Question 15

A compound that reacts with an acid to form a salt and water is called-      
(a)base                                     
(b) alkali

(c) solution                            
(d) none of these


Question 16

An indicator is what type of compound?

(a) reducing agent

(b) strong base or acid

(c) weak base or acid

(d) salt


Question 17

H2SO4 can be prepared by reaction of water with-

(a)NO2                                       
(b) SO2

(c) N2O                                    
(d) SO3

Question 18

The acidity of Fe(OH)3 is

  (a)2                                                 
  (b) 3

  (c) 4                                              
  (d) 5

Question 19

The example of olfactory indicators is

(a) Methyl orange                           
(b) onion

(c) blue litmus                               
(d) phenolphthalein


Question 20

The aqueous solution of sodium acetate is

(a)basic                                           
(b) neutral

(c) acidic                                      
(d) none of these

Answer:

(2) (d)

(3) (c)

(4) (c)

(5) (a) and (c)

(6) (b)

(8) (d)

(9)  (c)

(13) (c)

(14) (d)

(15) (b)

(16) (c)

17) (d)

(19) (b)

(20) (a)

Go Back to Class 10 Maths Home page Go Back to Class 10 Science Home page




link to us