physicscatalyst.com logo



Practice Important Questions for Class 6 Chapter 15 Science Air Around Us




In this page we have Practice Important Questions for Class 6 Chapter 15 Science Air Around Us . Hope you like them and do not forget to like , social share and comment at the end of the page.
Question 1
The components of air which is taken by Plants to prepare the food?
(a) O2
(b) N2
(c) CO2
(d) None of these

Question 2
Which of the following is NOT present in air?
(a) Oxygen
(b) Nitrogen
(c) Helium
(d) Iron

Question 3
Which gas is produced by plants during photosynthesis?
(a) Nitrogen
(b) Carbon Dioxide
(c) Hydrogen
(d) Oxygen

Question 4
What are the users of Oxygen?
(a) Living being
(b) Combustion of fuel
(c) Rusting of iron
(d) All the above

Question 5
The % of Nitrogen in Air is?
(a) 20
(b) 70
(c) 79
(d) 1

Question 6
The presence of water vapor is Air is important for
(a) Water Cycle
(b) Ozone layer
(c) Combustion
(d) None of the above

Question 7
What is not true of Air?
(a) It is odorless and colorless
(b) It occupier space and has weight
(c) it can be compressed and stored
(d) None of these

Question 8
The % of Oxygen in Air is?
(a) 20
(b) 70
(c) 79
(d) 1

Question 9
Statement A: Nitrogen is used in protein synthesis
Statement B: Proteins are required by living organisms to grown and repair their body parts
(a) Statement A is correct only
(b) Statement B is correct only
(c) Both the statement is correct
(d) Both the statement are incorrect

Question 10
(p)Photosynthesis
(u) Produce oxygen
(q)Respiration
(v) Absorb oxygen
(w) Produce CO2
(x) absorb CO2
(a) P -> V, X Q -> V, W
(b) P -> V, W Q -> V, X
(c) P -> V, W Q -> V, X
(d) None of these

Check your answers

1. (c)
2. (d)
3. (d)
4. (d)
5. (c)
6. (a)
7. (d)
8. (a)
9. (c)
10.(a)



Question 11
How do plants and animals help each other in exchange of gases in the atmosphere?

Answer

Animals and plants use oxygen from air during respiration and release carbon dioxide gas in air. But green plants also release oxygen gas by using carbon dioxide during photosynthesis.


Question 12
When is air said to be polluted?

Answer

Air is said to be polluted if it is contaminated by undesirable substances like solid particles, dust, smoke, carbon monoxide.


Question 13
What happens when air comes in contact with cool surface?

Answer

It condenses and drops of water appear on cool surface.


Question 14
Why a person caught in fire is covered with woolen blanket?

Answer

The supply of fresh air or oxygen to the burning clothes is cut off and hence clothes stop burning.


Question 15
Why we feel suffocated in a closed room when something is burning in it?

Answer

Burning of some material releases smoke that contains few gases and fine dust particles that is harmful, thus we feel suffocation in a closed room.


Question 16
Ravi was playing with some cotton. He dropped some lump of cotton in water. Why does a lump of cotton wool shrink in water?

Answer

Lump of cotton wool has air among gaps of fibres. When water replaces the air from these gaps, the cotton lump becomes heavy and also shrinks due to removal of air gaps.


Question 17
Does the density of the blanket of air that surrounds us get thicker or thinner as we go up?

Answer

The air gets thinner as we go up.


Question 18
How can you prove that air is present in soil?

Answer

Some dry soil is taken in a beaker and water is added to it. We see bubbles of air coming out of the soil. This proves that air is present in soil.


Question 19
How are windmills useful?

Answer

  • Windmills are used to draw water from tube wells.
  • Generate electricity


Question 20
list any two ways which can disturb the oxygen cycle.

Answer

  • Large scale deforestation
  • Excessive burning of fuels


Download Practice Questions Air Around Us as pdf
Also Read




Class 6 Maths Class 6 Science

Practice Question

Question 1 What is $\frac {1}{2} + \frac {3}{4}$ ?
A)$\frac {5}{4}$
B)$\frac {1}{4}$
C)$1$
D)$\frac {4}{5}$
Question 2 Pinhole camera produces an ?
A)An erect and small image
B)an Inverted and small image
C)An inverted and enlarged image
D)None of the above



Latest Updates
Synthetic Fibres and Plastics Class 8 Practice questions

Class 8 science chapter 5 extra questions and Answers

Mass Calculator

3 Fraction calculator

Garbage in Garbage out Extra Questions7