 # comparing quantities class 8 worksheet

In this page we have comparing quantities class 8 worksheet . Hope you like them and do not forget to like , social share and comment at the end of the page.
Question 1
If a % is the discount on the marked price y, the discount is
(a) $(\frac {y}{a}) \times 100$
(b) $(\frac {a}{y}) \times 100$
(c) $(\frac {a}{100}) \times y$
(d) $\frac {100}{a + y}$

Question 2
X Bought a box at Rs 35000 and sold it to Y. Y in turns sold it to Z. Both X and Y made 20% profit. Which one of the following is true?
(a) X and Y earn the same profit
(b) X earned more profit Y
(c) X earned less profit then Y
(d) Cannot be determined

X profit = 20% of Rs 35000= Rs 7000
Y cost Price= Rs 35000 + Rs 7000= Rs4200
Y profit = 20% of Rs 42000= Rs 8400
So, clearly X earned less profit then Y

Question 3
Find the following
(i) 50% of 140
(ii) 30% of Rs 750
(iii) 16.5% of 4000 kg
(iv) $2 \frac {1}{2}$ % of 80L
(v) 0.8 % of 8 km
(vi) 150 % of 1000
(vii) 12 % of 360 m
(viii) $2 \frac {2}{7}$ of 7L
(ix) 0.8 % of 250 g
(x) 3/4 % of Rs 780

(i)50% of 140 = (50/100) × 140 =70
(ii) 30% of Rs 750= (30/100) × 750 =Rs 225
(iii)16.5% of 4000 kg = (16.5/100) × 4000= 660 Kg
(iv) $2 \frac {1}{2}$ % of 80L = (2.5/100) × 80= 2 L
(v)0.8 % of 8 km= .064 km
(vi) 150 % of 1000 = 1500
(vii) 12 % of 360 m=43.2 m
(viii)$2 \frac {2}{7}$ of 7L= .16 L
(ix) 0.8 % of 250 g= 2g
(x)3/4 % of Rs 780=Rs 5.85

Question 4
True and False statement
(a) C.P = M.P – Discount
(b) Discount is the reduction given on Marked price of the article
(c) If a discount x is available on the marked price y of the article, then discount % is (x/y) ×100
(d) Simple interest is always less than compound interest for the same principle, same interest rate and same time period (>1)
(e) Sales tax is computed over the Selling price of the article and added to the bill of the customer

(a) False
(b) True
(c) True
(d) True
(e) True

Question 5
The list price of an article is 100Rs.If you get a price discount of 15% and pay 5% for tax, what is the actual cost of your article?

Discount = 15% of Rs 100= Rs 15
Selling Price = 100 -15 = Rs 85
Tax = 5% of Rs 85 = Rs 4.25
Therefore cost of your article =Rs 85 + Rs 4.25= Rs 89.25

Question 6
In a Movie complex 75 % of seats were filled. If there were 600 seats in the hall, how many seats were vacant?

Seat filled= 75% ofd 600= 450
Seat vacant= 600 -450=150

Question 7
A real estate agent earns Rs 50000 as commission on the sale of the property. If the commission is 4% of the selling price. What is the selling price of the property?

Let x be the selling price of the property
Then
50000= 4% of x
or
50000= 4x/100
x= Rs 1250,000

Question 8
A Woman earns Rs 100000 per month and spends 65 % of it. How much money does she save every month?

expenditure = 65% of Rs 100000= Rs 65000
Saving = Rs 100000-65000=Rs 35000

Question 9
To clear his stock a Lifestyle offers a discount of 50 %. Find the discount on goods worth Rs 1500?

Discount = 50% of Rs 1500= Rs 750

Question 10
The population of a city increased from 60000 to 62500. What is the increase percent?

Increase in population= 62500 - 60000=2500
% increase = (2500/60000) × 100 = 4.16%

Question 11
An alloy of iron and zinc contains 40 % of iron and the rest is zinc. Find the weight of the zinc in 3 kg of the alloy?

Weight of zinc = 60% of 3 Kg= 1.8 Kg

Question 12.
In an exam, 85 % of the children pass. Find the number of children who passed, if there were 1700 children.

Children passed= 85% of 1700= 1445

Question 13
Jatin got 10% increase in his salary. If his new salary is 55000, find his previous salary.

Let x be previous salary
Then
New salary= x + 10% of x = x + 10x/100= 11x/10
Now
11x/10=55000
x= Rs 50,000

Question 14
The enrollment in a Government school increased by 15 % from the year 2014 to 2015. If 1500 enrolled in 2014, how many enrolled in 2015.

Increae in enrollment = 15% of 1500= 225
Total enrolled in 2015= 1500 + 225 = 1725

Question 15
For an amount x, explain why 20% increase followed by the 20% decrease is less than original amount x

Increase = 20% of x = .2x
Total = x + .2x= 1.2 x
Decrease = 20% of 1.2x = .24 x
So After decrease amount will be = 1.2x - .24 x= .96 x
Which is clearly less than original amount
Hence proved

Question 16
By what number must the given number be multiplied to increase the number by 10%?

Let x be given number
After 10% increase = x + 10% of x = 1.1 x
So x need to be multipled by 1.1 in order to increase by 10%

Question 17
The price of oil rises from Rs120 per litre to Rs 150 per litre. Find the percentage rise in the price of oil?

Increase =150 -120=30
% increase = (30/120) × 100 = 25%

Question 18
The population of a small locality in Gurgaon was 1000 in 2014 and became 1500 in 2015. By what percent did the population increases?

Increase =1500 -1000=500
% increase = (500/1000) × 100 = 50%

Question 19
Arun bought household items whose Unit price and discount % is as follows: Find the total amount of the bill he has to pay Total Amount to Pay=Rs 2137.50

## Summary

This comparing quantities class 8 worksheet is prepared keeping in mind the latest syllabus of CBSE . This has been designed in a way to improve the academic performance of the students. If you find mistakes , please do provide the feedback on the mail. You can download this as PDF also 