physicscatalyst.com logo





Ncert Solutions for comparing quantities Class 8 maths Chapter 8 CBSE Part 2





In this page we have NCERT book Solutions for Class 8th Maths:comparing quantities Chapter 8 for EXERCISE 1 . Hope you like them and do not forget to like , social share and comment at the end of the page.
Question 1
 A man got a 10% increase in his salary. If his new salary is Rs 1,54,000, find his original salary.
Answer:
In these questions, there are two parts, First is the original quantity and second part is the % increase in the quantity. The final quantity will be the sum of original quantity and % increase quantity
Let us assume the original salary is y, then
y + 10% of y   = New salary= 154000
y+ 10y/100=154000
11y/10=154000
y=1540000/11= Rs 140000
Question 2
 On Sunday 845 people went to the Zoo. On Monday only 169 people went. What is the per cent decrease in the people visiting the Zoo on Monday?
Answer: Actual decrease in number of visits
= 845-169=676
So % decrease
=(676/845)×100=80%
Question 3
 A shopkeeper buys 80 articles for Rs 2,400 and sells them for a profit of 16%. Find the selling price of one article.
Answer:
Cost price of one article= 2400/80=30
Now we know that Profit = CP x % profit
= 30 × (16/100) = 4.80
Now Selling price = Cost Price + Profit
=30 + 4.8 = 34.8
Question 4
 The cost of an article was Rs 15,500. Rs 450 were spent on its repairs. If it is sold for a profit of 15%, find the selling price of the article.
Answer
Final cost price of the article after the repairs will be
CP = Cost + Overheads
= 15500 + 450 = 15950
Profit = CP x % profit
= 15950 × (15/100)= 2392.50
Now Selling price = Cost Price + Profit
= 15950 + 2392.50 = 18342.50


Question 5
 A VCR and TV were bought for Rs 8,000 each. The shopkeeper made a loss of 4% on the VCR and a profit of 8% on the TV. Find the gain or loss percent on the whole transaction.
Answer
Cost price of each article=8000
Now Profile on  TV = Cost price × profit %
=8000 ×(8/100)= 640
Now loss on VCR = Cost price × Loss %
=8000 ×(4/100)= 320
Since profile is more than loss, it gains net profile
Net Profit= 640 -320= 320
Now
Total cost Price of product=16000
So Profit %= (320/16000) ×100
=2%
Question 6
During a sale, a shop offered a discount of 10% on the marked prices of all the items. What would a customer have to pay for a pair of jeans marked at Rs 1450 and two shirts marked at Rs 850 each?
Answer:
Total Price of a pair of jeans and two shirts
= 1450 + 2 x 850 = 3150
Discount = Marked Price x % Discount
=3150 × (10/100)=315
Effective Price After Discount = 3150 - 315 = 2835
Question 7
 A milkman sold two of his buffaloes for Rs 20,000 each. On one he made a gain of 5% and on the other a loss of 10%. Find his overall gain or loss.
Answer: Suppose the CP of buffaloes are a and b respectively
After 5% profit, SP = a+ 5a/100 =105a/100
After 10% loss SP = b- 10b/100 =90b/100
Now
105a/100= 20,000
a=20,000×(100/105)
Profit on One buffalo=  SP -  CP =20,000 -20,000×(100/105)
=20000/21=952.385
Now
90b/100= 20,000
b=20,000×(100/90)
Loss on another buffalo=  CP-SP =20,000×(100/90 )- 20,000 =20000/9=2222.222
As Loss is greater than profit, he get net loss
Net loss = 1269.84
Question 8
 The price of a TV is Rs 13,000. The sales tax charged on it is at the rate of 12%. Find the amount that Vinod will have to pay if he buys it.
Answer: Sales Tax = Price x Tax Rate
=13000 × (12/100)=1560
Final Price = 13000 + 1560 = 14560
Question 9
 Arun bought a pair of skates at a sale where the discount given was 20%. If the amount he pays is Rs 1,600, find the marked price.
Answer
Let the marked price be a
So final selling price after discount
=a  - a×(20/100)
=.8a
Now .8a =1600
a=2000
Question 10
 I purchased a hair-dryer for Rs 5,400 including 8% VAT. Find the price before VAT was added.
Answer
Let a be the price before VAT
So selling price = a + a×(8/100)
=1.08a
Now 1.08a=5400
a=5000

Download this assignment as pdf
link to this page by copying the following text


Class 8 Maths Class 8 Science
Reference Books for class 8 Math

Given below are the links of some of the reference books for class 8 Math.

  1. Mathematics Foundation Course for JEE/Olympiad : Class 8 This book can take students maths skills further. Only buy if child is interested in Olympiad/JEE foundation courses.
  2. Mathematics for Class 8 by R S Aggarwal Detailed Mathematics book to clear basics and concepts. I would say it is a must have book for class 8 student.
  3. Pearson Foundation Series (IIT -JEE / NEET) Physics, Chemistry, Maths & Biology for Class 8 (Main Books) | PCMB Combo : These set of books could help your child if he aims to get extra knowledge of science and maths. These would be helpful if child wants to prepare for competitive exams like JEE/NEET. Only buy if you can provide help to the child while studying.
  4. Reasoning Olympiad Workbook - Class 8 :- Reasoning helps sharpen the mind of child. I would recommend students practicing reasoning even though they are not appearing for Olympiad.

You can use above books for extra knowledge and practicing different questions.







Note to our visitors :-

Thanks for visiting our website.
DISCLOSURE: THIS PAGE MAY CONTAIN AFFILIATE LINKS, MEANING I GET A COMMISSION IF YOU DECIDE TO MAKE A PURCHASE THROUGH MY LINKS, AT NO COST TO YOU. PLEASE READ MY DISCLOSURE FOR MORE INFO.