physicscatalyst.com logo



Important Questions for Class 6 Science Chapter 2 Components of Food




In this page we have Important Questions for Class 6 Science Chapter 2 Components of Food -2 . Hope you like them and do not forget to like , social share and comment at the end of the page.

Multiple choice questions

Question 1
Which of the following is a protective food?
(a) milk
(b) oils and fats
(c) fruits
(d) cereals

Question 2
Goitre: swelling of thyroid glands occurs due to the deficiency of
(a) iron
(b) potassium
(c) phosphorus
(d) iodine

Question 3
Calcium is not required for?
(a) Strengthening of bones and teeth.
(b) Blood clotting.
(c) Muscle contraction.
(d) Conduction of nerve impulses

Question 4
Which of the following is considered as 'body building foods'?
(a) Proteins
(b) Vitamins
(c) Fats
(d) Carbohydrates

Question 5
Our body prepares which type of Vitamin in the presence of sunlight?
(a) Vitamin D
(b) Vitamin A
(c) Vitamin B
(d) Vitamin K

Question 6
Which of these is not true of Vitamin C?
(a) It helps in fighting against diseases like common cold, scurvy throat infections
(b) It is present in oranges, tomatoes, lemon and guava.
(c) Deficiency of it causes the wound to heal longer
(d) It promotes growth, vision

Question 7
Our hair and nails contain
(a) Protein
(b) Calcium
(c) Chlorine
(d) Phosphorus

Question 8
Match the column
(P)Deficiency of Vitamin A
(X)Causes Beriberi
(Q) Deficiency of Vitamin B
(Y) Caused Loss of Vision
(R) Deficiency of Iron
(Z) causes Anaemia

Which of these are correct?
(a) P -> X, Q -> Y, R -> Z
(b) P -> Y, Q -> X, R -> Z
(c) P -> Z, Q -> Y, R -> X
(d) P -> Z, Q -> X, R -> Y

Question 9
Rickets is caused by the deficiency of
(a) vitamin A
(b) vitamin D
(c) vitamin C
(d) vitamin B

Question 10
Which is these being not true of Proteins
(a) Protein helps in the formation of hair, nails
(b) Food rich in proteins include lean meat, fish, eggs, milk, cheese, nuts, beans, peas
(c) They are oxidized in the cells to release energy.
(d) None of these



Question 11
Which is these being not true of Fats
(a) Fats produce more energy than carbohydrates (b) They are also known as roughage
(c) Common food rich in fats include milk, cheese, butter, cream, ghee, (d) None of these

Question 12
Which is these being not true statement
(a) Iodine Solution is required for testing the presence of Iodine
(b) Copper sulphate and caustic soda is required to test the presence of Proteins
(c) Sodium Solution is required for testing the presence of fats
(d) None of these

Question 13
Which vitamin keeps our skin healthy?
(a)vitamin A
(b)vitamin D
(c)vitamin C
(d)vitamin B

Question 14
Diseases caused due to lack of Proteins?
(a)Kwashiorkor
(b)Anaemia
(c)Beriberi
(d)Marasmus

Answers
1: (c) fruits 2: (d) iodine
3: (d)
4: (a) Proteins
5: (a)
6: (d)
7: (a)
8: (b)
9: (b)
10: (c)
11: (b)
12: (c)
13: (a)
14: (a) and (d)

Download this assignment as pdf
link to this page by copying the following text
Also Read



Reference Books for class 6

Practicing make students fluent in their concept. Help your child practice math using our Class 6 Maths worksheets (Kindle Edition)
You can use this ebook on PC, tablet, mobile devices by using Free Kindle Reading Apps for android and ios.
Given below are the links of some of the reference books for class 6 science and class 6 math.

  1. Science Foundation Course For JEE/NEET/NSO/Olympiad - Class 6
  2. Science for Class 6
  3. Mathematics Foundation Course For JEE/IMO/Olympiad - Class 6
  4. Mathematics for class 6 by R S Aggarwal

You can use above books for extra knowledge and practicing different questions.



Class 6 Maths Class 6 Science

Practice Question

Question 1 What is $\frac {1}{2} + \frac {3}{4}$ ?
A)$\frac {5}{4}$
B)$\frac {1}{4}$
C)$1$
D)$\frac {4}{5}$
Question 2 Pinhole camera produces an ?
A)An erect and small image
B)an Inverted and small image
C)An inverted and enlarged image
D)None of the above






Note to our visitors :-

Thanks for visiting our website.
DISCLOSURE: THIS PAGE MAY CONTAIN AFFILIATE LINKS, MEANING I GET A COMMISSION IF YOU DECIDE TO MAKE A PURCHASE THROUGH MY LINKS, AT NO COST TO YOU. PLEASE READ MY DISCLOSURE FOR MORE INFO.