physicscatalyst.com logo



Important Questions for Class 6 Science Components of Food




In this page we have Important Questions for Class 6 Science Fibre to Fabric . Hope you like them and do not forget to like , social share and comment at the end of the page.
Question 1
Which is of these is true?
(a) Jute is the outer covering of coconut
(b) Sufi Saint Kabir was a weaver
(c) Silk Yarn when burns smells like burning paper
(d) None of these

Question 2
Match the column
(P)Scouring
(A)Cleaning sheared skin
(Q)Mulberry leaves
(B)Food of silkworm
(R) Yak
(C)Yields silk fibres
(S) Cocoon
(D)Wool yielding animal
(a) P -> A, Q ->B, R-> D, S-> C
(b) P -> B, Q ->A, R-> D, S-> C
(c) P -> A, Q ->B, R-> C, S-> D
(d) P -> D, Q ->C, R-> B, S-> A

Question 3
Weaving is done on devices called: (a) Takli
(b) Charkha
(c) Looms
(d) Needles

Question 4
The process of removing seeds from the mass of cotton is called
(a) ginning
(b) weaving
(c) knitting
(d) shearing

Question 5
Llama and Alpaca wool is obtained from? (a) Sheep
(b) Angora
(c) Yak
(d) Camel

Question 6
The process of growing silkworms on Mulberry trees to obtain silk from them is: (a) agriculture
(b) sericulture
(c) pisciculture
(d) horticulture

Question 7
what is true of Nylon?
(a) it is very lustrous, easy to wash and elastic.
(b) it is obtained from coal, water, air and petroleum.
(c) It is obtained from wood pulp
(d) None of these



Question 8
What is the process of ‘Shearing' to obtain wool fibre? (a) The process of sharing things.
(b) The process of making woollen fabric from fibre.
(c) The process of removing hair from the body of animals.
(d) The process of removing seeds from cotton.

Question 9
Which fibre is obtained from Flax seeds? (a) cotton
(b) wool
(c) Linen
(d) Nylon

Question 10
The fruits of the cotton plant are called? (a) Cotton bolls
(b) Cotton balls
(c) Mulberry leaves
(d) None of these

Answers
1: (b)
2: (a)
3: (c)
4: (a)
5: (d)
6: (b)
7: (a)
8: (c)
9: (c)
10: (a)

Download Fibre to Fabric Important Questions as pdf
link to this page by copying the following text
Also Read



Reference Books for class 6

Practicing make students fluent in their concept. Help your child practice math using our Class 6 Maths worksheets (Kindle Edition)
You can use this ebook on PC, tablet, mobile devices by using Free Kindle Reading Apps for android and ios.
Given below are the links of some of the reference books for class 6 science and class 6 math.

  1. Science Foundation Course For JEE/NEET/NSO/Olympiad - Class 6
  2. Science for Class 6
  3. Mathematics Foundation Course For JEE/IMO/Olympiad - Class 6
  4. Mathematics for class 6 by R S Aggarwal

You can use above books for extra knowledge and practicing different questions.



Class 6 Maths Class 6 Science

Practice Question

Question 1 What is $\frac {1}{2} + \frac {3}{4}$ ?
A)$\frac {5}{4}$
B)$\frac {1}{4}$
C)$1$
D)$\frac {4}{5}$
Question 2 Pinhole camera produces an ?
A)An erect and small image
B)an Inverted and small image
C)An inverted and enlarged image
D)None of the above






Note to our visitors :-

Thanks for visiting our website.
DISCLOSURE: THIS PAGE MAY CONTAIN AFFILIATE LINKS, MEANING I GET A COMMISSION IF YOU DECIDE TO MAKE A PURCHASE THROUGH MY LINKS, AT NO COST TO YOU. PLEASE READ MY DISCLOSURE FOR MORE INFO.