physicscatalyst.com logo







Class 10 Science Metals and Non Metals Multiple Choice questions


In this page we have Class 10 Science Metals and Non Metals Multiple Choice questions . Hope you like them and do not forget to like , social shar and comment at the end of the page.

Multiple Choice questions

Question 1
Which of the following metals cannot be extracted using smelting?
(a) Fe
(b) Al
(c)Zn
(d) Pb
Question 2
In general, the number of electrons in the outermost shell of a metal atom is
(a) 1
(b) 1 to 3
(c) 5 to 8
(d) 8
Question 3
Aluminum is used for making cooking utensils. Which of the following properties of aluminum are responsible for the same?
i)Good thermal conductivity
ii)Good electrical conductivity
iii) Ductility
iv) High melting point
a) (i) and (ii)
b) (i) and (iii)
c) (ii) and (iii)
d) (i) and (iv)
Question 4
Two Statement are made
Statement A: Zinc is used in the galvanization of iron
Statement B: Its coating on Iron articles increasing the life of it by protecting it from rusting
(a)Statement A is correct only
(b) Statement A is correct only
(c) Both Statement A and B are correct
(d) Both Statement A and B are incorrect
Question 5
Hematite is an ore of
(a) iron
(b) aluminum
(c) copper
(d) tin
Question 6
Metals are refined by using different methods. Which of the following metals are refined by electrolytic refining?
a) Au
b) Cu
c) Na
d) K
Question 7
Copper sulphate solution can be easily kept in a container made of
(a)Lead
(b) Zinc
(c) Silver
(d) Aluminum
Question 8
Blue gold is an alloy of
(a)Gold and aluminum
(b) Gold and indium
(c) Gold and silver
(d) Gold and copper
Question 9
Which of the following is incorrect?
(a)Zinc Oxide is called as amphoteric oxide
(b) Silicon counts among metalloids
(c) Sodium is kept open in air
(d) Metals conduct electricity
Question 10
Which metal can be displaced by copper from its salt solution?
(a)Silver
(b) Zinc
(c) Iron
(d) Silver
Question 11
Which of the following oxide cannot be reduced with carbon to obtain the metal?
(a)MnO2
(b) Cr2O3
(c) Al2O3
(d)All the above
Question 12
Which is correct order as per the reactivity of the metals
(a) Zn > Fe > Cu > Ag
(b) Fe > Zn > Cu > Ag
(c) Cu > Zn > Fe > Ag
(d) Zn > Cu > Fe > Ag
Question 13
Although metals form basic oxides, which of the following metals form an amphoteric oxide?
a) Al
b) Ca
c) Na
d) Cu
Question 14
Which of the following non-metal is good conductor of electricity?
(a) Graphite
(b) Phosphorus
(c) Hydrogen
(d) Bromine
Question 15
Which among the following alloys contain mercury as one of its constituents?    
a) Stainless steel
b) Alnico
c) Solder
d) Zinc amalgam
Question 16
Two statement are made
Statement A: The lustre of a metal is due to presence of free electrons
Statement B: Metals conducts heat
(a) Statement A is correct only
(b) Statement B is correct only
(c) Statement A and B both are correct
(d) Statement A and B both are incorrect
Question 17
Which of the following oxide(s) of iron would be obtained on prolonged reaction of iron with steam?
a) FeO
b) Fe2O3
c) Fe3O4
d) Fe2O3 and Fe3O
Question 18
Which of the following is true?
(a) Color of basic copper carbonate is green
(b) Malachite is an ore of Copper
(c) Aluminum is more reactive than Copper
(d) All the above
Question 19
The ability of metals to be drawn into thin wire is known as
a) Ductility
b) Malleability
c) Sonority
d) Conductivity

Question 20
What happens when calcium is treated with water?
i) It does not react with water
ii) It reacts violently with water
iii) It reacts less violently with water
iv) Bubbles of hydrogen gas formed stick to the surface of calcium
a) (i) and (iv)
b) (ii) and (iii)
c) (i) and (ii)
d) (iii) and (iv)
Answer:
(1) (b)
(2) (b)
(3) (d)
(4) (c)
(5) (a)
(6) (c) and (d)
(7) (c)
(8) (b)
(9) (c)
(10) (b)
(11) (d)
(12) (a)
(13) (a)
(14) (a)
(15) (d)
(16) (c)
(17) (c)
(18) (d)
(19) (a)
(20) (d)

 


Go Back to Class 10 Maths Home page Go Back to Class 10 Science Home page