physicscatalyst.com logo





Linear equations in One Variable Exercise 1.2|NCERT Solutions for Class 8 Maths





In this page we have NCERT Solutions for Class 8 Maths Chapter 2 : Linear equations in One Variable for Exercise 1.2. Hope you like them and do not forget to like , social share and comment at the end of the page.
Question 1:  
Solve:  x-2=7
Answer:
x - 2 = 7
Transposing 2 to R.H.S, we obtain
x = 7 + 2 = 9
Question 2:  
Solve:  y+3=10
Answer :
y + 3 = 10
Transposing 3 to R.H.S, we obtain
y = 10 - 3 = 7
Question 3:
Solve:  6=z+2
Answer
6=z+2
Or
z+2=6
Transposing 2 to R.H.S, we obtain
z=6 -2=4
Question 4  
Solve:
NCERT Solutions for  Class 8 Maths Chapter 2 : Linear equations in One Variable Exercise 1.2

Answer :
NCERT Solutions for  Class 8 Maths Chapter 2 : Linear equations in One Variable Exercise 1.2
Multiplying 7 on both sides
3+7x=17
Transposing 3 to R.H.S, we obtain
7x=17-3=14
7x=14
Dividing both the sides by 7
x=2
Question 5:  
Solve:
6x=12

Answer:
6x=12
Dividing both the sides by 6
x=2
Question 6: 
Solve:
NCERT Solutions for  Class 8 Maths Chapter 2 : Linear equations in One Variable Exercise 1.2

Answer:
NCERT Solutions for  Class 8 Maths Chapter 2 : Linear equations in One Variable Exercise 1.2
Multiplying 5 on both sides
t=50
Question 7:  
Solve
NCERT Solutions for  Class 8 Maths Chapter 2 : Linear equations in One Variable
 
Answer:
NCERT Solutions for  Class 8 Maths Chapter 2 : Linear equations in One Variable
Multiplying both the sides by 3
2x=54
Dividing both the sides by 2
x=27
Question 8:  
Solve:
NCERT Solutions for  Class 8 Maths Chapter 2 : Linear equations in One Variable Exercise 1.2

Answer:
NCERT Solutions for  Class 8 Maths Chapter 2 : Linear equations in One Variable Exercise 1.2
Multiplying both the sides by 1.5
1.6 × 1.5=y
y=2.4
Question 9:  
Solve:
 7x-9=16
Answer:
7x-9=16
Transposing 9 to R.H.S, we obtain
7x=16+9
7x=25
Dividing by 7 on both the sides
x=25/7


Question 10:  
Solve:
14y-8=13

Answer:
14y-8=13
Transposing 8 to R.H.S, we obtain
14y=13+8
14y=21
Dividing 14 on both the sides
y=21/14=3/2
Question 11:  
Solve:
17+6p=9
Answer:
17+6p=9
Transposing 17 to R.H.S, we obtain
6p=9-17
6p=-8
Dividing 6 on both the sides
p=-8/6=-4/3
Question 12:  
Solve:
NCERT Solutions for  Class 8 Maths Chapter 2 : Linear equations in One Variable

Answer:
NCERT Solutions for  Class 8 Maths Chapter 2 : Linear equations in One variable
The LCM of denominator is 15, So multiplying both sides by 15
5x +15=7
Transposing 15 to R.H.S, we obtain
5x=-8
Dividing 5 on both the sides
x=-8/5

Download NCERT solution linear equation Exercise 1.2 as pdf
link to this page by copying the following text


Class 8 Maths Class 8 Science
Reference Books for class 8 Math

Given below are the links of some of the reference books for class 8 Math.

  1. Mathematics Foundation Course for JEE/Olympiad : Class 8 This book can take students maths skills further. Only buy if child is interested in Olympiad/JEE foundation courses.
  2. Mathematics for Class 8 by R S Aggarwal Detailed Mathematics book to clear basics and concepts. I would say it is a must have book for class 8 student.
  3. Pearson Foundation Series (IIT -JEE / NEET) Physics, Chemistry, Maths & Biology for Class 8 (Main Books) | PCMB Combo : These set of books could help your child if he aims to get extra knowledge of science and maths. These would be helpful if child wants to prepare for competitive exams like JEE/NEET. Only buy if you can provide help to the child while studying.
  4. Reasoning Olympiad Workbook - Class 8 :- Reasoning helps sharpen the mind of child. I would recommend students practicing reasoning even though they are not appearing for Olympiad.

You can use above books for extra knowledge and practicing different questions.







Note to our visitors :-

Thanks for visiting our website.
DISCLOSURE: THIS PAGE MAY CONTAIN AFFILIATE LINKS, MEANING I GET A COMMISSION IF YOU DECIDE TO MAKE A PURCHASE THROUGH MY LINKS, AT NO COST TO YOU. PLEASE READ MY DISCLOSURE FOR MORE INFO.